Är det dags att planera en ny trädgård? Börja då med att rita upp på ett stort papper hur du har tänkt dig, allt för att få en enklare överblick hur den kan komma att se ut. Planera rabatter, var du ska ha buskar och träd och eventuellt växthus och förråd för dina redskap. Det blir lättare att utföra själva arbetet om du har en färdig plan för hur det ska se ut när det är klart. Fundera också på hur mycket tid du vill lägga på kontinuerlig skötsel av rabatter och land. En köksträdgård med liten rabatt kräver mer skötsel än en trädgård med enbart träd och buskar.

Tea House Path and Garden, Kyoto, Honshu, Japan

Tea House Path and Garden, Kyoto, Honshu, Japan

Dörrar i trädgården

Tänk på vad du vill ha ut av din trädgård när du planerar den. Vill du odla köksväxter i pallkragar eller ha många rabatter som kräver mycket skötsel? Är du kanske mer intresserad av en trädgård med endast fruktträd och buskar som inte kräver lika mycket omvårdnad? Tänk också på hur du vill rama in trädgården, det finns många olika alternativ, som att exempelvis omge den med en häck, gärdesgård eller varför inte en vacker mur? Det är alltid bra att ha ett förråd där man kan förvara sina trädgårdsredskap och är det en större trädgård kanske det finns plats för en friggebod med en mängd olika användningsområden. Du kan skapa en personlig stil med dörrar på ditt förråd eller friggebod, målade i avvikande färger eller i matchande stil med huset och garaget. Det finns olika handtag och beslag att välja mellan som kan förändra dörrens utseende för att skapa en egen stil som du själv önskar.

Anchor text: dörrar

Vill du måla dörren själv finns det dörrar i obehandlat material för att sätta en egen prägel på byggnaden. Det brukar finnas ett bra sortiment i bygghandeln på dörrar, både med och utan fönster, och man kan välja mellan isolerade och oisolerade dörrar beroende på vad de ska användas till. Tänk på om det ska vara en vänster- eller högerhängd dörr och om den ska svänga utåt eller inåt. Var noga med att mäta karmen så att du får rätt mått på din dörr. Vill du att dörren ska matcha din bostad eller garage kan det ibland räcka med att du målar den i samma kulör, men det kan vara lika trevligt med något som bryter av och har en egen stil. Med ett större fönster får du även ett bättre ljusinsläpp. Prova gärna att bygga ett eget växthus av gamla fönster, en äldre dörr med fönster ger växthuset karaktär och du kan måla dörren och fönsterkarmarna i valfria färger.