Det står klart för allt fler att vi har mycket att vinna på att försöka konsumera mer miljövänligt. Inredning är ett område som slukar mycket resurser i ett normalt svenskt hem. Genom att inreda mer miljövänligt kan vi alltså göra ganska stor skillnad. Bara för att något är miljövänligt så innebär det inte att du måste kompromissa med hur det ser ut. I den här texten kommer du att få tips kring hur man kan gå tillväga för att inreda sitt hem på ett miljövänligt sätt. Utbudet av miljövänliga inredningsartiklar är mycket stort idag.

Skänk bort det du inte behöver

Vad som är miljövänligt och inte bör man försöka se i ett större perspektiv. Det handlar inte bara om vilka nya produkter du köper utan lika mycket om vad du gör med det som blir över i hemmet. Om du kan göra dig av med inredningsartiklar du tröttnat på så att det återvinns eller kommer andra till glädje innebär det en stor miljövinst. Nya trenden: hållbar inredning, kan alltså vara att skänka bort det man inte längre behöver. När det gäller de artiklar du väljer att skaffa är det viktigt att vara noga med vad de är gjorda av för material. I Sverige är gran och tall bra och förnyelsebara material. Plast hör i regel till de sämre valen.

Satsa på vintage

Nytillverkad inredning är alltid mindre miljövänlig än artiklar som redan använts. Om du gillar inredningsstilar som shabby chic, lantstil, retro eller inredning med antikviteter, ska du absolut se om du inte kan hitta det du behöver på auktionssiter, i loppisbodar eller i butiker specialiserade på fina saker som inte är nytillverkade. Även i ett modernt hem kan det passa bra med ett par signaturföremål i till exempel massivt trä med naturlig patina. Växter kan också vara ett fint inslag i hem inredda utifrån vad som är bra miljöval. Vintage lerkrukor är ofta mycket finare än nya blomkrukor eftersom de med åren får naturliga skiftningar som ger liv åt materialet.