Köksredskap är saker som används framförallt i köket. Det handlar om utensilier för preparation av ingredienser till mat och bak, för tillagning av desamma samt redskap för bland annat rengöring av diskbänk och disk.

 

Redskap för preparation
Till de redskap som används för att preparera ingredienser hör; durkslag för att skölja grönsaker, frukt och bär, förskärare, hushållsassistenter, matberedare, mixers, potatisskalare, rivjärn, skärbrädor och vispar med flera.

 

Redskap för tillagning
Vid matlagning används; karotter, kastruller, stekpannor av olika slag, stekgrytor. Grytlappar behövs för att hantera bland annat varma kastruller och gratängformar.

Durkslag används även för att slå av kokvattnet till spagetti eller potatis. Potatis och andra rotfrukter och vissa kålsorter som blomkål, kan pressas eller stötas till potatis- eller rotmos eller mos av blomkål. Slevar behövs för att röra runt i grytorna. Vid bakning används olika bakformar, fast även plåtar/bläck som tillhör ugnen.

Tea and coffee equipment in kitchen with retro filter effect

Tea and coffee equipment in kitchen with retro filter effect

 

Redskap för disk & rengöring
Eftersom man preparerar och tillagar mat och bakverk i köket behöver man hålla porslin, redskap och diskbänk och hoar rena. Till det behöver man diskborste, -trasa och diskställ.

Det kan behöva rensas i slasken och då är det bra att ha en slaskrensare tillhands.

 

Inredningsdetaljer
Många av de redskap som används i köket kan också vara vackra inredningsdetaljer i köket. En del redskap kan hängas på en stång som kopparkastruller vilka samtidigt ger ett inslag av färg i ett vitt kök. Även vispar, slevar och stekpincetter kan hänga framme för ett pikant färginslag. Antingen som en accent eller som en komplementfärg till den färg som annars är signifikant i det aktuella köket.

Kökshanddukar, gardiner och andra textilier som bordsdukar och servetter som ju också tillhör inredningen kan plocka upp färgen från de redskap som är exponerade. Textilier kan dessutom varieras efter säsong. Pallar och andra möbler online kan varieras i det oändliga för den som älskar inredning och vill förnya sitt kök regelbundet.