Begreppet retro handlar om företeelser, stilar och föremål som påminner om svunna tider. Saker som är gamla, men inte så gamla att de klassas som antika, brukar ofta etiketteras som retro. När det gäller inredning finns det väldigt många möbler, köksartiklar och andra föremål som ofta är fullt funktionella och ändamålsenliga trots att de kan ha några decennier på nacken. En fördel med retro inredning är att man kan få ett hem med en helt unik kombination av saker som har en intressant historia och som bildar en personlig helhet.

Äkta retro eller ”retrokänsla”?

Äkta retro är föremål som är gamla på riktigt och som kanske har en naturlig patina som gör att de känns levande och genuina. Sådana föremål finns att få tag på i nästa varje liten by i hela landet. Ett tips kan vara att besöka årets största loppis på Älvsjömässan om man vill ha ett gigantiskt utbud. Men där är också koDiary, glasses and coffee on desknkurrensen stor om de riktiga fynden. Retrokänsla kan även handla om att man försöker efterlikna en äldre stil genom att på konstgjord väg patinera nytillverkade föremål så att de ser ut att vara mycket äldre. Läs vidare så ska vi ge tips på hur man kan gå till väga.

Få nya föremål att se gamla ut

Ett klassiskt knep, om man vill ge omålat trä ett gammaldags utseende, är att placera stålull i ett glas med vitvinsvinäger. Kombinationen av syra och utfällt järn kommer att göra att träet grånar på nästan omedelbart, istället för de decennier det brukar ta innan de får samma färg på naturlig väg. Lager på lager är en annan viktig princip. Man kan helt enkelt måla ett föremål många gånger och sedan slipa det där man tycker att det borde ha utsatts för påfrestningar. Läderföremål brukar också åldras vackert men processen kan påskyndas genom patinering med till exempel oljor och lite pigment. Allaannonser är en bra resurs för alla som behöver verktyg, penslar och färger i olika renoveringsprojekt.